top of page
Search

نقدی بر موسیقی مبتذل






به قلم: مدی

حس شنوایی یکی از مهمترین حس های تاثیر گذار بر روح و روان و جسم ماست.

پولس رسول به زیبایی در یکی از رسالاتش میفرماید: از شنیدن کلام خدا ایمان شما استوار تر و قدرتمند تر میگردد.

حس شنوایی رابطه مستقیمی با سلامت ذهن و جسم ما دارد و موسیقی یکی از زیباترین آفریده های خداوند است.

مشهورترین فردی که با موسیقی ، خداوند را پرستش میکند و شعر و دعاهایش در کتابمقدس برای جلال خدا میدرخشد داوود نبی است.

همواره هنرهای مختلف مانند شعر ، موسیقی ، رقص و ادبیات با کلام خدا و تاریخ قومش عجین بوده و هست.

هنر و به طور خاص موسیقی در ذات خود مبتذل نیست، اما تولید محتوای نامناسب میتواند موسیقی را به ابتذال بکشاند.

محققان میگویند اولین موسیقی ای که ما می شنویم در دوره جنینی است، صدای آهنگین مادر که بار احساسی و عاطفی زیادی را برای نوزاد دارد و برخی مادر را اولین موسیقی دان هر انسان مینامند.

این مقاله در رابطه با ارزیابی مسائل تکنیکی موسیقی نیست، مسائلی مانند فالش خواندن و استفاده از ابزارهای کامپیوتری برای ایجاد صدای بهتر برای افرادی که استعداد خوانندگی ندارند و متاسفانه تعدادشان در کشور ما ایران کم نیست و اینکه بواسطه پول و به قصد معروف شدن وارد این عرصه شده اند.

این مقاله به نحوی اجمالی بررسی میکند که چگونه موسیقی مبتذل بر روح و روان و نگرش ما تاثیر میگذارد.

ابتدا لازم است که عبارت مبتذل را تعریف کنیم. مبتذل در لغت نامه فارسی به معنی بی ارزش، پست ، سخیف ، زباله ،

دور ریختنی است.

چه چیزی موسیقی را مبتذل میکند؟

. فرهنگها و مذاهب گوناگون مبتذل بودن را بر مبنای سلیقه و افکار خود تعریف میکنند. در ایران مفاهیم و تعاریف بطور عجیب غریب استفاده می شود ، تعریف و عملکردی جدا از معنی آن در لغت نامه فارسی بکارگرفته شده ، این چنین است که برخی از آثار هنری که از سوی حکومت مبتذل خوانده میشوند در حقیقت آثار هنری خوبی هستند.

متاسفانه خوانندگانی همچون سیمین غانم - پری زنگنه - سیما بینا - گلپا – ویگن . . . از این دست آثار هستند. به عنوان مثال 30 سال اول انقلاب تمام موسیقی های پاپ لس آنجلسی مبتذل خوانده میشد اما اکنون غالب موسیقی های پاپ ایران شبیه همان موسیقی های لس آنجلسی است که سابقا مبتذل خوانده میشد چه بسا بسیار از آن هم پیشی گرفته اند!

پس تعریف درست ابتذال چیست؟

چه معیاری تعریفی درست از ابتذال را به ما میدهد؟

از موسیقی های عامه پسند برای جشن ها و عروسی ها گرفته تا موسیقی فاخر کلاسیک و همچنین موسیقی والای پرستشی همه و همه با تنوع و گوناگونی های بسیار عرضه می شوند. و هر کدام هدف، قصد وکارکرد خاص خود را دارند. اولین چیزی که ما بر روی آن تاکید داریم محتوای اثر است. این محتوا قرار است چه تاثیری بر روی روح و روان و حتا جسم ما بگذارد؟ و این محتوا قصد دارد ما را به کجا ببرد ؟ ما باید بدون تعصب مذهبی محتوای هر چیزی را ارزیابی کنیم .گوش و چشم های ما برای شنیدن و دیدن زیبایی خلق شده اند و می توان گفت موسیقی خوب با ایجاد فضای خلاقانه بستری پدید میآورد برای عشق ورزیدن بین انسانها ، تقویت حس هم نوع دوستی و صلح وشادی ، و جهان را برای یک زندگی بهتر تشویق و ترغیب می‌کند .


باید متوجه باشیم کلام و محتوایی که می شنویم بدون آنکه بفهمیم در ضمیرناخودآگاه ما رسوخ پیدا میکند. ما باید به خودمراقبتی اهمیت دهیم اگر شما بطور ممتد وزمان زیادی آهنگ های غمگین گوش بدهید مطمئنا غم در جان و وجود شما رسوخ پیدا میکند. براین اساس و به ویژه کلمات زمانی بر شما قدرت پیدا میکنند و شما در برابر آنها بی دفاع میشوید که فیلتری برای تشخیص وتمیز محتوا در ذهن خود ندارید.

محتوای مبتذل متاسفانه روی سنین خاصی تمرکز ویژه دارد، یکی از این رده های سنی، سنین ۱۲تا۲۲ سال است.


پایین آوردن شخصیت و جایگاه زن با انواع و اقسام الفاظ زشت وشعر های عامه پسند در ژانر های گوناگون این پیام را برای ما دارد که تولید کنندگان این دست از آثار هدفشان با هدف‌هایی که پیشتر برای موسیقی خوب ومتعالی بیان کردیم مغایرت دارد.

از فحش های رکیک گرفته تا تجاوز های کلامی ، تحقیر شخصیت و اندام زنان وهمچنین القای دیدگاه مردسالارانه، همه و همه به عنوان آثار هنری به جامعه ارائه می‌شود.

کار به جایی میرسد که ما در این دست آثار، به ساخته هایی برمیخوریم که عملا خشونت و حتا قتل زنان را عملا به شنونده مرد رهنمود میدهند.

صاحبان اثر بر این عقیده هستند که مرد صاحب و مالک زن است و حرف اول و آخر را باید همیشه مرد بزند و اگر زنی بر خلاف این اصول عمل کند حقش مرگ است، حقش تحقیر و نابودیست.

شما را تشویق میکنم تا برای درک بهتر توضیحات به ویدیویی که به این مقاله در وبسایت پیوست شده نگاهی بیاندازید تا منظورم را بهتر متوجه شوید .

با ساختن کلیپ های جذاب و مدرن و با بکار گیری صداهای گرم و دوست داشتنی، بطور زیر پوستی فرهنگ مردسالاری را به جامعه تزریق می کنند.

ما میدانیم که شیطان از ابتدای آفرینش مخالف خانواده و شکل گیری روابط درست بین زن و مرد بود. شرارت تلاش میکند تا با هر وسیله ای سلامتی و صلح و زیبایی را غارت کند .

در انجیل متی ( ۱۴ آیه ۶ )

میخوانیم که جشنی توسط هیرودیس پادشاه برگزار شد و موسیقی و رقصی که در آن جشن به نمایش گذاشته میشود در نهایت منجر به بریدن سر یحیای تعمید دهنده میگردد.

بله شرارت با موسیقی و رقص هایی مبتنی بر تاریکی و هرزگی حدودش را گسترش می دهد.

در نمونه امروزی، نوازند گان و خوانندگانی وجود دارند که هم سو با دیکتاتور ها ، زن را ضعیفه میخوانند و حتی به شهدای انقلاب زن زندگی آزادی توهین می کنند.

محتوایی که در دستان شیطان است موسیقی و رقصی که به ضد کتاب مقدس و خادمین حقیقی کلام است.

این متن دو مقوله زن کشی و یحیی کشی را مورد تاکید قرار می دهد که چگونه محتوا تاثیر عمیقی در درون افکار شنوندگانش ایجاد کرده و می کند،

اولی به قصد ترویج مرد سالاری و تحقیر زن و دومی مخالفت با کتاب‌مقدس و اراده خداوند.

عیسی مسیح چقدر با جدیت تمام به مردان تذکر میدهد که باید به زن درست نگاه کنند ، از کلام مسیح می توان فهمید که زن وسیله و ابزاری برای ارضای نیاز های مرد نیست ، چیزی که برعکس آن در محتوای موسیقی مبتذل رخ میدهد .

اینگونه به نظر می‌رسد ، زن در جوامع مردسالار برده مرد است. باید هوشیارانه به دنیای پیرامونمان بنگریم و اگر جوان یا نوجوانی در خانواده و یا کلیسایمان داریم باید به او کمک کنیم تا از موسیقی مبتذل از این دست برحذر باشد.

گوش ها و احساسات ما برای خداوند و محتوای نیکوست، به قول پولس رسول:

به هر آنچه که راست است هر آنچه که والاست هر آنچه که پاک است و هرآنچه که شایسته و نیکوست تامل کنید.

آگاهی، سلامت و رشد خواست خداوند است. با نگاه کردن به رشد عامدانه فرهنگ زن ستیزی یا زن کشی در دودهه اخیر متوجه می شویم که آمار قتلهای ناموسی با بهانه های متفاوت در ایران رو به گسترش است، بنا بر گزارش های مستند منتشره در داخل و خارج از کشور، ما با حکمهای سبک در قبال زن کشی مواجه هستیم، این امر باعت شده مردان متجاوز و هتاک ، با اعتماد به نفس بیشتری به ترویج زن ستیز ی و زن کشی بپردازند.

یکی از مهم ترین عوامل موثر در فرهنگ هر کشور ، آموزش و پرورش است ، افکار حاکم بر آن بر چه مبنایی تدوین و تهیه شده ؟ متاسفانه تلقین های مذهبی و زن ستیزانه درآن به وضوح دیده می شود و نکته دیگر ، رفتار عملی افرادی که در حوزه هنری جامعه نقش به سزا و تأثیرگذاری دارند. از اساتید دانشگاهها تا سلبریتی های هر رشته ای چون موسیقی ، سینما و تلویزیون ، ...

متاسفانه حاکمان، با استراتژیهای مذهبی و سیاسی و به شکلی عامدانه در پخش افکار منحط و متحجرانه و در راستای ترویج زن ستیزی با قدرت تمام سرمایه گذاری کرده و همچنان میکند واین افکار جاهلانه را با پوشش غیرت ، آبرو ، ناموس و امر به معروف .... تفسیر میکنند.

هر چقدر نوجوان شما بیشتر در معرض این آثار مخرب از جمله در عرصه موسیقی قرار بگیرد ، بیشتر آلوده این نگاه جاهلانه می شود.

بر این اساس و به عنوان یک جمع بندی برای این مقاله میتوان جهالت را دستاورد طبیعی موسیقی مبتذل دانست.

به قلم: مدی

بنیاد فرهنگ و هنر اپیفانی

(استفاده از مقاله تنها با ذکرمنبع و نویسنده بلامانع است)

اگر این مطلب را مفید دیدید برای دوستان خود نیز بفرستید، همینطور خوشحال خواهیم شد نقطه نظرهای شما را نیز بشنویم.

برای دریافت مقاله ها و مطالب جدید وبسایت ما را سابسکرایب کنید

97 views0 comments

Comments


bottom of page